Kerron hieman lisää suunnittelustani. Heti alkuun päätin, että teen kurssityön jostakin Mauri Kunnaksen sadusta. Selailin Kunnaksen kirjoja, joita itselläni on useampia ja valitsin niistä sellaisen, jonka ajattelin sopivan kirjontaan. Sellaisen, josta saisin hienon ja värikkään kuvituksen peittooni.

   

Kirjan kansi ja eräs sivu, josta otin käärmeidean kulkemaan peiton reunoilla.

Kun aloin piirtämään suunnitelmaa kirjan pohjalta, otin vain kynää ja paperia ja lähdin piirtämään. Heti oli selvää, että käärme kiertää reunoilla ja alareunaan tulee iso viikinkilaiva. Sain pyyhekumittaa paljon ennen kuin hahmotin, mitä peiton keskiosaan tulee.

                         

Yllä siis alkuperäinen suunnitelma, joka on jo nyt tässä vaiheessa hieman muuttunut. Koska oli mahdotonta käsitellä kangasta 1,5m x 2m kokoisena, sain opettajalta neuvon tehdä peiton paloista. Niinpä leikkasin jo aloittamani viikinkilaivan kohdan pienemmäksi ja samalla pienensin koko laivaa. Suunnitelmassa laivassa on neljä kilpeä, lopulliseen työhön tulee vain kolme.

Kirjontaa edistyy hitaasti, mutta varmasti. Tähän mennessä suurin ongelma on tullut keskimmäisen kilven kanssa. Tein ensin yhdenlaisen kuvion puoleen väliin asti, kun päätinkin ettei se ole hieno ja purin sen. Aloin tekemään toista ja puolessa välissä tajusin, ettei kilvestä tule pyöreä, vaan ennemminkin munanmuotoinen. Kirjoin siihen raitoja ketjupistoilla ja koska olen kokematon kirjonnassa, tein pistoista liian kireitä. Purkasin "ympyrän" reunoilta sen verran, että munan muotoisesta tuli taas pyöreä. Mietin vain, millainen lopputulos on, kun kilpi on valmis. Tällä hetkellä ainakin kangas on todella rutussa ympyrän reunoilta, enkä käsitä miten saan sen nätimmän näköiseksi. Höyryttäminen ei auttanut. Purkaminen tuntui todella turhauttavalta, varsinkin kun kirjominen on muutenkin todella hidasta ja tuntuu ettei työ edisty laisinkaan.

 

Vasemmalla alkuperäinen kilpi ja oikealla nykyinen, kiristävä kilpi. Kumpi olisikaan ollut parempi?

Koulussa kokeilin käyttää kehystä apuna. Olen koko ajan kirjonut ilman kehystä ja luultavasti siksi joistakin pistoista tuleekin liian kireitä suhteessa kankaaseen. En kuitenkaan ehkä osannut käyttää kehystä tai ainakin olen tottumaton sen käytössä, koska minusta tuntui, että se oli vain tiellä. Jatkan siis edelleen kirjomista ilman niin sanottuja apuvälineitä. Tässä vaiheessa olen nyt: